Dołączając do NEWSLETTERA zgadzasz się na wykorzystanie danych w celu informowania o kolejnych promocjach, aktualnościach i kampaniach. Zapoznaj się z polityką prywatności tutaj - Zobacz
W czasie trwającej epidemii widoczna jest tendencja do pocieszania się ulubionymi potrawami, często tymi, na których wychowaliśmy się. Social media zalewają zdjęcia przygotowywanego w domu jedzenia, rośnie zainteresowanie programami o gotowaniu. Zarówno bowiem gotowanie, jak dogadzanie kubkom smakowym, a nawet samo obserwowanie procesu przygotowania potraw, dobrze wpływa na nastrój i daje namiastkę poczucia bezpieczeństwa.
Takim poprawiaczem humoru we Włoszech jest oczywiście makaron. 84-letnia Nerina uczy gotowania według rodzinnych przepisów, które przechodziły z pokolenia na pokolenie. Prowadzi warsztaty gotowania, w których jednorazowo uczestniczy kilkanaście osób. Z uwagi na sytuację epidemiczną i obostrzenia wprowadzone we Włoszech, musiała jednak je przerwać. Ale nie przerwała dzielenia się swoją wiedzą – przeniosła się do internetu. W soboty i niedziele prowadzi zajęcia na żywo.
Na tydzień przed zajęciami uczestnicy otrzymują listę składników i potrzebnych przyborów. Przed samym streamem przesyłane są uczestnikom notatki Nonny Neriny (nonna oznacza babcię po włosku), które pomagają się przygotować. Dodatkowo można otrzymać wskazówki, jakie wina wybrać do danej potrawy.
Zajęcia kosztują 100$ (aktualnie cena jest obniżona do 60$), rezerwacji można dokonać na stronie https://nonnalive.com/ (z niej pochodzą zdjęcia), niestety najbliższe terminy są już zapełnione (zajęcia online, tak jak te normalne mają ograniczoną liczbę miejsc).
A może ktoś z Was zainspiruje się tym pomysłem i zachęci swoją babcię do dawania takich lekcji?